*Selamat Datang ke Teratak d'Kasih*

::Ahlan Wasahlan:: ::Assalamualaikum:: ::Welcome::

....L.O.V.E....

....L.O.V.E....

.....Kenangan Terindah.....

...Note For You...

.....Mari Kita Solat.....

Friday, June 24, 2011

:: Langkawi May 2011 ::

Assalamualaikum...

Hai, berjumpa kita...

lama nak berblog harini baru ada kesempatan..

utk catatan kali ini just nak berkongsi pengalaman bercuti di Langkawi pada bulan Mei yg lepas sempena cuti sekolah..jom baca citer ringkas saya..;)

27hb Mei 2011

-bertolak ke utara..
-bermalam di Penang (I-Home Hotel)
~*hotel plak kebetulan baru je operasi bulan Mei so harga semalam RM 50...bolehlah utk bermalam dan biliknya pun selesa....
-bg sesiapa yg teringin menginap di sana bleh pandang2 jeling2 di http://www.facebook.com/pages/I-home-Hotel-Penang/105019889584917

28hb Mei 2011

-pagi: sarapan di Taman Tun Sardon, penang
-menaiki ferri dari penang ke seberang (saje bawa iman naik ferri..dtg melalui jambatan Pulau Pinang balik naik ferri pula..;) )
-10.00 pg bertolak ke Kuala Perlis
-smpi jeti Kuala Perlis jam 1 ptg dan naik ferri ke Langkawi jam 1.30..walaupun tentatif jam 1.30 tp taklah ferry jalan on-time adalah lambat dlm 5-10minit..biasalah tu kannn...
-masa perjalanan lebih kurang sejam..agak lama jg tp oklah sbb dlm ferry yg kami naik tu ada tv so buka pula citer Hantu Kak Limah Balik Kampung..sekali sekala gamat dlm ferry dgn gelak tawa penumpang...
-dlm 2.45 ptg sampi di jeti Langkawi..
-di Langkawi kami telah booking awal2 kereta sewa memandangkan cuti sekolah..takut klu tak booking awal2 kete sewa xde..papepun jgn risau kete sewa kat sana sgtlah banyak dan pelbagai..boleh pilih jer..cm kena pandai pilih org lah..bukan apa takutlah kena charge mahal...masa cuti sekolah kete sewa mmglah mahal..kami ramai lebih kurang 7 dewasa dan 3 kanak-kanak so kami sewa avanza...rata2 cuti sekolah diorang charge avanza RM 200-250 tp kami dpt RM 160 (avanza-auto)..sape2 yg nak booking kete bleh kol PAK LANG- 012257856 (promote lah plak hihi)
-Kete sewa dapat dah..penginapan camner yer? utk penginapan kami lebih memilih Homestay kerana bilangan kami yg ramai dan ingin lebih keselesaan..harga hotel dan homestay pun xbnyk beza so untung lg duk homestay ..ada mesin basuh, dining room,peti ais, sterika etc kiranya macam rumah sendiri lah heheh..untuk homestay ni survey punye survey sy temui PAK NON HOMESTAY..harga semalam RM 200...homestay yg amat selesa malah kami dpat hadiah Minyak Gamat dari tuan rumah...;) bagus betul pak non siap sediakan sepaket maggie dan air mineral...sesampai kami di homestay isteri Pak Non dah siapkan masakkan air panas..mmg terbaiiikkk lah!!! oh ya sape2 yg berminat nak stay di Pak Non Homestay boleh tgk2 di http://www.facebook.com/pages/Pak-Non-Homestay/127381500671542
-sepetang berehat di homestay kerana kepenatan...
-di malam hari makan di gerai di sana kemudian jalan2 di Pantai Chenang melihat suasana malam..just ronda2 dlm kete je...

29hb Mei 2011

-pagi jam 9 telah berkumpul di jeti Pelancongan utk ber'Pulau'..hehe
-harini kami habiskan setengah hari di 3 buah Pulau..1) Pulau Beras Basah 2) Eagle 3) Pulau Dayang Bunting
-utk ketiga2 tempat tersebut kenalah menaiki bot...kami sewa sebuah bot dgn harga RM 250..bot boleh muat dlm 10 orang so ngam2 lah dgn kami sekeluarga yg ada 7 orang dewasa dan 3 kanak2...buat mcm bot sendiri..heheh
-masa utk ke 3 tempat tersebut dari 9-12tghari (1 tempat bg masa 1 jam) tp kami terlajak gak sampai jam 1..rasanya di Pulau Beras Basah kami terlebih masa..biasalah kat situ boleh mandi manda ..bila dh pekena air mcm xpuas la mandi air yg cantik dan sejuk tu...
-nak citer satu2 Pulau tersebut tak best la kan nti korang xsurprise dah bila ke sana..so pegi dulu baru tahu...;)

-sebelah petangnya..bershopping di Haji Ismail Group (khas jual coklat sahaja)..rambang mata tgk...boleh habis ratusan ringgit bila dah masuk ke situ..kenapa ratusan ringgit yer? yelah, bila dh tgk coklat yg agak murah2 harganya bila lg nak membeli ye tak lgpun kita beli bukan makan sendiri tp utk dijdikan buah tangan buat sedara mara yg tidak berkesempatan lg berkunjung ke Langkawi...Haji Ismail Group ni ada banyak premis..ada yg jual coklat sahaja, ada jual pinggan mangkuk, alat2 kelengkapan dapur, beg2 travelling, dan etc...
-satu lg premis jualan yg terkenal di Langkawi adalah Idaman Suri...kat sini mmg ramai pengunjung sbb harganya murah2...pinggan mangkuk, sudu garpu, set2 sudu, set2 dulang, set cawan, set pinggan, huh macam2 lah dlm ni,,coklat pun ada....
-mengikut kata sedara yg menetap di Langkawi owner Idaman Suri tu org Singh so kalu nak tolong org melayu belilah di Haji Ismail Group..harga di Haji Ismail Group agak mahal sikit tapi barang berkualiti..jika di Idaman Suri harga murah tp brg kurang kualiti sikit...so, pilihan di tangan anda..oh ye katanya lg coklat2 di Haji Ismail Group juga sudah ditapis dan dipilih status HALAL berbanding di Idaman Suri so xperlu ragu2 utk membeli di Haji Ismail Group walupun ada brand coklat agak pelik2 gak namanya..
-oh ye, hari kedua ni juga kami sempat ke Makam Mahsuri..lain sungguh suasana di sana..dah banyak perubahan..

-di malam hari kami ke rumah saudara..beliau sekeluarga berpindah ke sana kerana tugas dan dlm permohonan utk pindah balik ke selatan tanah air...

30hb Mei 2011

-pagi,sempat ke Underwaterworld di Pantai Chenang..agak mahal juga bayarn masuk ke sana..dewasa:RM 28 kanak2 atas 2 thn:RM 18..xsemua kami yg masuk cuma sy anak-beranak dan anak buah seorang..yg lain menunggu kami di Pantai Chenang...
-Kemudian, berjalan2 ke kawasan Beras Terbakar, dan ke Tanjung Rhu....
-sebelum zohor pulang ke Homestay berkemas2 sebelum pulang...
-Cable car kami tak pegi sbb sblm ni kami pernah pegi so pegi mana yg sempat dan tempt bersejarah sahaja...(kebetulan hari hujan so takut gak nak naik2 cable car tu..huhu)
-jam 3-3.30ptg berada di jeti utk menunggu ferri bertolak jam 4..
-hari kami pulang tu ya Allah, ramainye orang...huhuhu...PENAT, LETIH, tp SERONOK

-jam 5.10ptg sampai di jeti Kuala perlis..nak kuarkan barang satu-persatu pun makan masa sbb ramai org dan banyaknye barang..biasalah SHOPPING hehe..
-siap semua ambil kete yg ditinggalkan di parking khas ke Langkawi..sewa sehari RM 10(tidak berbumbung)..kalau yg berbumbung tu rasanya RM15 kot..
-sepetang di tepi laut Kuala Perlis menikmati Laksa Kuala Perlis, Cucur Udang dan Kerang Bakar...yummy...
-meneruskan perjalanan ke Perlis..bermalam semalam di rumah Pak Jang Alwi (Bapa Saudara sebelah ayah) di Kg Jejawi...kebetulan kami dtg musim mempelam Harum Manis apalagi bermanis2 lah kami di sana..Pak Jang plak ada pokoknya huh mkan puas Harum Manis...

31hb Mei 2011

-pagi, bersiap pulang dan menziarahi sebentar bapa2 dan mak2 saudara yg lain yg telah lanjut usia...
-pulang dgn berbekalkan sekotak Harum Manis dan mempelam lain...terima kasih buat Pak Jang dan Mak Jang yg bermurah hati membekalkan kami buah tersebut...
-perjalanan diteruskan dan berhenti makan tengahari di Taiping (umah kakak kepada abg ipar)..save budget kami heheh...
-dlm jam 4.45ptg sampai di Kuala Lumpur...
-kami 2 kereta so sebuah lagi meneruskan pulang ke Senawang
-kami hantar adik dan suami ke puduraya utk pulang ke Kuantan
-jam 5.45ptg sampai di Bandar Baru Bangi



No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails