.....Mari Kita Solat.....
Wednesday, November 2, 2011
:: Kek Kukus Lapis Cream Cheese ::
BAHAN A
* 250 gm cream cheese
* 60 gm gula halus
* 1 biji telur
* 25 ml air
* 1 sb tpng gandum
Cara-cara
1. Pkl cream cheese bersama dngn gula.
2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder
Cara-cara
1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
2. Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam
3. Masukkan air panas,susu dan minyak
4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda dan b. powder yg telah diayak dan gaul sebati.
5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.ntar dan bahagi pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
1. Panaskan kukusan dan balut dngn kain penutupnya.
2. Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak
3. Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
4. Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan boleh di hidangkan....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment