Alhamdulillah, bertemu lagi kita yer...
Harini nak berkongsi lagi resepi kuih yang dibuat semalam..
Kuihnya seakan seri muka dan kuih lapis...
Macam biasa resipi ni diperolehi dari www.kongsiresepi.com..
Pada mulanya agak lembik sedikit (mngkn masih panas) tapi setelah sejuk sepenuhnya ok jer..potong pun cantik jer warna..hehe puji diri lagi...
Jom kita tgk hasil saya...;)
RESEPI:
Lapisan Bawah:
1 1/2 cawan santan cair (saya letak 1 cwn je..bergantung pada jenis pulut)
sedikit garam
Cara Penyediaan
Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
Lapikkan plastik dalam loyang bulat 10 inci.
Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak...dlm 30 minit.
Setelah masak, angkat dan tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
**Sapu plastik dngn sedikit minyak, ratakan dan tekan2 pulut supaya mampat.
Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas selapis demi selapis.
Lapisan Atas
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula
4 1/2 cawan santan sederhana pekat
1 sudu kecil garam
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula
4 1/2 cawan santan sederhana pekat
1 sudu kecil garam
Cara Penyediaan
Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian
Masukkan pewarna hijau, merah, kuning dan purple dlm setiap bahagian.
Masukkan 1 senduk adunan hijau keatas lapisan pulut tadi dan kukus selama 7 minit.
Lapiskan pula 1 senduk adunan merah dan kukus lagi selama 7 minit.
Lapiskan lagi adunan purple dan kukus selama 7 minit.
Lapiskan lagi adunan kuning dan kukus lagi selama 7 minit.
(*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus lagi selama 20 minit ).
Kuih hendaklah betul2 sejuk, barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik.
Sejukkan dan bolehlah dipotong.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian
Masukkan pewarna hijau, merah, kuning dan purple dlm setiap bahagian.
Masukkan 1 senduk adunan hijau keatas lapisan pulut tadi dan kukus selama 7 minit.
Lapiskan pula 1 senduk adunan merah dan kukus lagi selama 7 minit.
Lapiskan lagi adunan purple dan kukus selama 7 minit.
Lapiskan lagi adunan kuning dan kukus lagi selama 7 minit.
(*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus lagi selama 20 minit ).
Kuih hendaklah betul2 sejuk, barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik.
Sejukkan dan bolehlah dipotong.
No comments:
Post a Comment